Z hlediska výroby je u nás skoro 83 % ekofarem zaměřeno na chov hospodářských zvířat ( tedy živočišné výroby), asi 42% farem se věnuje obhospodařování orné půdy a 30 % z těch to podniků má smíšenou výrobu (rostlinnou a živočišnou).
Prvním produkovaný, výrobkem je mléko, ze kterého mlékárny vyrábějí veškeré mléčné produkty jako jsou jogurty, sýry, kefíry, podmáslí aj., ty jsou následně dodávány do našich obchodů.
Po mléku následují maso a masné uzeniny z českých ekofarem, které jsou poměrně často vyváženy za hranice, jelikož tam za ně dostanou více peněz než u nás, proto je k nám také spousta potravin dovezena ze zahraničí, protože jejich cena je nižší na úkor kvality.
Fakta o biopotravinách:
– jsou vypěstovány bez jakýchkoliv chemických přísad.
– jsou zpracovány tak, aby v nich zůstal co největších podíl nutričních látek.
– opravdu kvalitní biopotraviny poznáte podle označení CZ-BIO-001, CZ-BIO-002 a CZ-BIO-003.
– nákupní cena je větší, protože se na ní odráží skutečné náklady na jejich vypěstování a následnou výrobu.
– mají mnohem lepší chuť než klasické potraviny, protože nejsou ošetřovány žádnou chemií.
– posledním a zároveň nejdůležitějším poznatkem je to, že jsou ekologičtější, protože zemědělci jim věnují patřičnou péči a to půdě, ve které rostou, tak i životnímu prostředí.
Vyplývá z toho tedy to, že biopotraviny jsou ryze přírodním produktem, pěstovaným s ohledem na životní prostředí a jeho dopady na něj. Jsou neodmyslitelnou součástí každodenní stravy při zdravém životním stylu a zdrojem vitamínů, které potřebujeme každý den, bez nichž se neobejdeme. U nás na kvalitu biopotravin dohlíží- KEZ, ABcert a BIOKONT, zda potraviny prošly jejich kontrolou poznáte podle označení na obale CZ-BIO. Produkty bez těchto značení neprošly řádnou kontrolou, nelze tedy předpokládat jejich kvalitu v oblasti bio výrobků.