Všichni rádi mlsáme, a kdo říká že ne, tak lže. Cukr ale není to úplně nejzdravější, co bychom tělu měli dodávat. Můžeme to zkusit i bez sladkostí, ale přiznejme si, kdo z nás to dlouho vydrží? Málokdo, spíše nikdo.´Nabízí se jednoduché řešení, které si stále spousta lidí neuvědomuje. Mlsat zdravě s potravinami, které nám nabízí přímo příroda.
Můžete namítnout, že i cukr se vyrábí z cukrové řepy, ale víte, jakými všemi technologickými a chemickými procesy musí projít? Není nad to, když vám příroda nabídne něco už přímo hotového, bez dalších konzervantů, éček, stabilizátorů a kdoví čeho všeho ještě. Už víte, o čem je řeč? Samozřejmě o medu. Med jako surovina je popsán a rozebrán v mnoha studiích. O jeho blahodárných účincích na lidský organismus asi už nikdo nepochybuje, přesto se řada z nás nechce vzdát cukru na úkor medu. Med laici dělí na světlý a tmavý, tj. na květový med a lesní med. Ale med bychom mohli dále rozdělit na mnoho podskupinek, podle toho, u jakého pole, louky nebo stromu včely sbíraly pyl. Typicky je med lipový nebo třeba řepkový.
Sladit medem v zimním období přirozeným způsobem zvyšuje naši imunitu. Už babičky našich babiček jej ordinovaly při nachlazení a rýmě. Z medu se pečou výborné medovníky. Bez medu si nedovedeme představit ani vánoční cukroví, třeba perníčky. Komu vadí, že mu med stéká z chleba, může si koupit med šlehaný. Do módy přišlo i RAW stravování, tedy potraviny, které nejsou vůbec nijak kuchyňsky upravované. Med je zcela vhodnou pochutinou pro lidi vyznávající RAW stravu. Chcete-li mlsat zdravě, dopřejte se místo průmyslově vyráběných sladkostí, u kterých raději nechcete číst složení, čerstvý chleba s medem a můžete si zdravě mlsat a ještě být prospěšní svému zdraví. I taková lžička medu denně do čaje může zpříjemnit den. Med by neměl chybět v žádné kuchyni po celý rok.